Verjaardagsfeest op

30 november 2013

in de pers ...

Het Laatste Nieuws 2/12/2013 Impuls

 

Sint-Jansburg, 75 jaar en frisser dan ooit

Op zaterdag 30 november viert Sint-Jansburg in Westmalle zijn 75-jarig bestaan als jeugdverblijfcentrum. Sint-Jansburg was en is heel die tijd een geliefd oord voor jeugd-, kamp- en andere groepen. Het domein heeft dan ook een rijke geschiedenis. Het jeugdverblijf is eigendom van de parochie Sint-Franciscus Merksem en wordt sinds 1974 uitgebaat door Centrum voor Jeugdtoerisme vzw (CJT). ....

lees meer


Sfeerbeelden

bekijk hier de foto's
 

Sint-Jansburg van 1938 tot nu...

In het geschiedkundig tijdschrift van de heemkring Merksem, De Kijkuit, van september 2013 wordt de ontstaansgeschiedenis van Sint-Jansburg beschreven.

Lees hier het volledige artikel.

 

75-jarig Sint-Jansburg ontvangt winterwandeling Toerisme Malle

 

Ter gelegenheid van zijn 75-jarig bestaan was jeugdverblijfcentrum Sint-Jansburg op zondag 3 maart 2013 een halteplaats voor de winterwandeling ‘Van Pagadder tot Kleidabber’, georganiseerd door Toerisme Malle. 325 wandelaars werden warm onthaald aan de sfeervolle haard in de ‘ridderzaal’ van Sint-Jansburg – De Burcht.

Dit evenement luidt voor Sint-Jansburg het begin in van een heus feestjaar. Tijdens dit jaar hebben we voor de verblijvende groepen heel wat in petto: zo zal er onder andere op het domein een parcours voor bosgolf aangelegd worden en komt er voor de uitleendienst extra spelmateriaal. Er wordt ook een wedstrijd georganiseerd onder het motto ‘een fijne tijd op Sint-Jansburg’ waarbij groepen foto’s, filmpjes, animaties, tekeningen… digitaal kunnen opsturen. Van half september tot half april zijn de resultaten hiervan te zien op onze website en kan iedereen zijn stem uitbrengen en ook zelf een prijs winnen. Eind november sluiten we af met een leuk verjaardagsfeest.

Sint-Jansburg dankt zijn ontstaan aan de creativiteit en werklust van Chirojongens Sint-Franciscus en Chiromeisjes Sint-Agnes uit Merksem. In de periode 1937-1939 sloegen zij de handen in elkaar om een ‘buitengoed’ te bouwen. Het gebouw dat ze oprichtten, diende als kamp- en weekendplaats voor de eigen werking. In de zomer van 1938 vond hun eerste bivak plaats in ‘hun’ Sint-Jansburg. Ook bevriende groepen konden gebruik maken van hun accommodatie.
In 1974 werd het beheer en de uitbating in handen geven van Centrum voor Jeugdtoerisme vzw (CJT vzw). Heel wat vrijwilligers zorgden ervoor dat verblijvende groepen in Sint-Jansburg terecht konden. In de jaren negentig drongen zich moderniseringswerken en een meer professionele aanpak op. Hierdoor evolueerde Sint-Jansburg tot een jeugdverblijfcentrum met twee entiteiten, De Burcht (70 bedden) en De Schildknaap (20 bedden), waar jeugdwerk, scholen en allerlei verenigingen graag op weekend, kamp, klasdagen, bosklassen… komen.